Απολογισμός καλοκαιρινών δράσεων 2017, στη Βιβλιοθήκη του Τμήματος Αρχαιολογίας και Ιστορικής Έρευνας του Δήμου Αχαρνών

Στα πλαίσια των καλοκαιρινών δράσεων η Βιβλιοθήκη του Τμήματος  Αρχαιολογίας και Ιστορικής Έρευνας υλοποίησε για τρίτη συνεχή χρονιά εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους μικρούς της φίλους. To πρόγραμμα με τίτλο: «Κάστρα και μύθοι της καρδιάς μας οι φίλοι», υλοποιήθηκε από 3 Ιουλίου έως 14 Ιουλίου και φιλοξένησε καθημερινά κατά μέσο όρο γύρω στα εξήντα παιδιά ηλικίας έξι έως δώδεκα ετών.

Στο πρόγραμμα μέσα από δράσεις ψυχαγωγίας και δημιουργικής απασχόλησης, αφήγησης, μουσικής, χορού, καλλιτεχνικής έκφρασης, (ζωγραφική, κατασκευή ψηφιδωτού–μικτή τεχνική), απαγγελία ποίησης, θεατρικών δρώμενων, παιχνίδια γνώσεων, οι μικροί μας φίλοι ταξίδεψαν στο μαγικό κόσμο των κάστρων και των οχυρώσεων της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Για δύο εβδομάδες τα παιδιά γέμισαν τη Βιβλιοθήκη με χαρούμενες φωνές, φαντασία, ιδέες, κέφι και ταλέντο. Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας. Τα παιδιά διηγούνταν τις ιστορίες που είχαν διαβάσει από τα βιβλία (τα οποία είχαν δανειστεί) χωρίς τάξεις, χωρίς εξετάσεις και χωρίς λάθος απαντήσεις.

Το πρόγραμμα ήταν ένα οδοιπορικό στην ελληνική ιστορία μέσα από φημισμένα, αλλά και άλλα λιγότερο γνωστά ελληνικά κάστρα από την αρχαιότητα (Τείχη της Τροίας, Ακρόπολη των Μυκηνών, Ακρόπολη των Αθηνών, Φυλή) έως το μεσαίωνα και τη νεότερη ιστορία: Ακροκόρινθος, Κέρκυρα, Ρόδος, Ιωάννινα, Σέρβια, Κιλκίς, Γεντί Κουλέ, Λευκός Πύργος, Νάξος, Αστυπάλαια, Λέσβος, Μονεμβασία, Μεθώνη, Μυστράς, Ναύπακτος, Ναύπλιο – Παλαμήδι –Μπούρτζι, Πάτμος, Πύλος, Κρήτη, Κύπρος κ.α. ήταν μόνο μερικοί σταθμοί στο γοητευτικό ταξίδι μας.

Τα παιδιά αναβίωσαν, μέσα από εικόνες παραμυθένιες, μαγικές και γοητευτικές ιστορίες αλλά και μουσικά ακούσματα, το ηρωικό παρελθόν: την άλωση της Τροίας και της Κωνσταντινούπολης, τον  Διγενή Ακρίτα,  τον Δράκο και τους Ιωαννίτες ιππότες της Ρόδου, το Κάστρο της Ωριάς, το Γυναικόκαστρο στο Κιλκίς, το Διαβολόκαστρο της Λευκάδας, τους Δροσουλίτες στο Φραγκοκάστελο της Κρήτης. Επίσης, έδωσαν τον όρκο των Ιπποτών, αλλά και των Αθηναίων Εφήβων.

Στο πρόγραμμα τα παιδιά μέσα από δραστηριότητες ψυχαγωγίας, μάθησης, δημιουργικής απασχόλησης, αφήγησης παραμυθιού, ανάγνωσης λογοτεχνικών κειμένων (Όμηρο, Καρκαβίτσα, Καζαντζάκη, Τερζάκη, Σταματελόπουλο-Ηλιοπούλου, Πούλιο, Θερβάντες,  κ.ά), και ποιημάτων (Δημοτική ποίηση, Κορνάρο, Βιζυηνό, Παλαμά, Καβάφη, Βάρναλη, Σεφέρη, Ελύτη κ.ά.), δραματοποίησης και εικαστικού εργαστηρίου, ταξίδεψαν στο μαγικό κόσμο των κάστρων με όχημα τη φαντασία τους.

Η τελευταία μέρα ήταν μέρα γιορτής. Τα παιδιά παρουσίασαν σε μορφή θεατρικού και συνοδεία ζωντανής μουσικής, σε παππούδες, γιαγιάδες, μπαμπάδες και μαμάδες, ξεθωριασμένες, παραμυθένιες, μαγικές και γοητευτικές ιστορίες με βασιλιάδες και βασίλισσες, με πρίγκιπες και πριγκίπισσες, άρχοντες και αρχόντισσες, έμπορους, τροβαδούρους, και πειρατές, προδότες, υπερασπιστές και ερωτευμένους νέους. Τα σπιτικά  εδέσματα της γιορτής τα πρόσφεραν οι μαμάδες και έγιναν ανάρπαστα.

Έργο των παιδιών σε σχέδιο της Α. Λουτζάκη.

Έργο των παιδιών σε σχέδιο της Α. Λουτζάκη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Έναρξη της γιορτής.

Γονείς, παππούδες και γιαγιάδες καμαρώνουν τα παιδιά τους.

Οι μουσικοί του Ωδείου μας.

Η κα Κοχλιού με τη μαθήτριά της Μ. Ορφανού.

Ο κος Μπουρνέλης, επί τω έργω.

Ο άνθρωπος ορχήστρα, κος Αθανασιάδης.

Ακολουθούν στιγμιότυπα από τους μικρούς πρωταγωνιστές.

Τα απαραίτητα «σκονάκια».

Στη γιορτή στις 14 Ιουλίου παραβρέθηκαν οι : κα Μ. Ναβροζίδου, πρόεδρος της ΔΗΚΕΑ, ο Κος Π. Πολυμενέας, αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, οι δημοτικοί σύμβουλοι κοι Σ. Πεδιαδίτης και  Μ. Βρεττός, ως εκπρόσωπος του ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΥ ο κος  Λ. Κατσανός   και ο κος Κ. Ζίγκηρης από το ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ ΑΧΑΡΝΩΝ, που έκανε όπως πάντα τη βιντεοσκόπηση.

Η κυρία Ναβροζίδου.

Ο κος Βρεττός.

Ο κος Πολυμενέας με τον κο Κατσανό.

Ο κος Ζίγκηρης στο βάθος βιντεοσκοπεί.

Σε αυτό το μαγικό ταξίδι συνταξιδιώτες μας ήταν το ΩΔΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΧΑΡΝΩΝ, ΤΟ ΕΠΙΣΚΗΝΙΟ και εθελοντές γονείς : εικαστικοί, ηθοποιοί, μουσικοί και παραμυθάδες. Τους ευχαριστούμε θερμά για την πολύτιμη βοήθειά τους. Ιδιαίτερα η συνεισφορά των εθελοντών ως ενεργά μέλη της τοπικής κοινωνίας όχι μόνο ενίσχυσε την προσπάθειά μας αλλά θα ήταν αδύνατο να υλοποιηθεί κατά τις παρούσες συνθήκες χωρίς την παρουσία τους. Η συμμετοχή τους ενδυνάμωσε τη συνεκτικότητα της ομάδας και λειτούργησε επιμορφωτικά στους μικρούς αυριανούς πολίτες. Οι εθελοντές μας απέδειξαν έμπρακτα ότι ο εθελοντισμός που αποτελεί δείκτη πολιτισμού  μιας κοινωνίας είναι εφικτός, ενδυναμώνει την κοινωνική αλληλεγγύη, ενισχύει την ενεργό δράση και την αρμονική  συνύπαρξη.

 

Αναλυτικά ευχαριστούμε : τον αντιδήμαρχο κο Τοπαλίδη που μας δώρισε βιβλία για το πρόγραμμα, τον αντιδήμαρχο Τεχνικών έργων κύριο Πολυμενέα, που πάντα ανταποκρίνεται στο αίτημα  για βελτίωση των υποδομών στο χώρο, τους συναδέλφους του 3ου ΚΑΠΗ ΤΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΜΥΛΟΥ και του ΚΕΠ  για τη βοήθειά τους.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζουμε στην πρόεδρο της ΔΗΚΕΑ Μαρία Ναβροζίδου για τη βοήθειά της και  στους  εξαίρετους  μουσικούς του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΑΧΑΡΝΩΝ  –Κώστα Αθανασιάδη  και Νίκο Μπουρνέλη, που κάθε χρόνο με ενθουσιασμό συνδράμουν στο καλοκαιρινό πρόγραμμα του Τμήματος.

Την κα Άννα Λουτζάκη, που ανέλαβε και φέτος το εικαστικό εργαστήρι.

Τους εθελοντές αφηγητές: κα Ευαγγελία Κασελίμη, κα Αναστασία Μειμάρογλου και κο Σπύρο Μπομπόνη, μέλος της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΜΥΛΟΥ.

Την κα Ειρήνη Γαβριελάτου, για την υποκριτική  διδασκαλία του Ερωτόκριτου.

Την Κα Κοχλιού Μαίρη, μουσικό και μέλος της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΜΥΛΟΥ, για τη διδασκαλία της παιδικής χορωδίας και τη μαθήτριά της Μαρία Ορφανού με την υπέροχη φωνή της που τραγούδησε Βάρναλη σε μουσική Λουκά Θάνου, Ερωτόκριτο σε μουσική Μαρκόπουλου και Σαββόπουλο.

Τις εθελόντριες μητέρες συνοδούς των παιδιών: Αθανασοπούλου Ξένια, Πανταζή Βιργινία.  Σταμοκώστα Βασιλική, Τσιαδήμα Όλγα.

Την κυρία Τσούλκοβα Οξάνα,   για τις στολές .

Το μη κερδοσκοπικό φορέα ΕΠΙΣΚΗΝΙΟ, για το σκηνικό και τους εθελοντές του:  κα Χριστίνα Δαμάσκου  και κα Βούλα Πετούμενου .

Τα παιδιά ομαδάρχες: Γιώργο-Ρωμανό Κουτσολέλο, Χριστίνα-Ιωάννα Λούγκου και  Σταυρούλα-Μαρία Μακρυαλέα.

Όλους τους γονείς, που συνόδευσαν με ασφάλεια εξήντα πέντε παιδιά στο χώρο του Θολωτού Τάφου στις 4 Ιουλίου.

Ευχαριστούμε επίσης θερμά όλους τους γονείς μαμάδες και μπαμπάδες, παππούδες και γιαγιάδες που μας εμπιστεύτηκαν για μια ακόμη φορά τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

 

Τέλος ευχαριστούμε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν και τους αποχαιρετούμε  με την ευχή να φτιάχνουν σαν άλλοι ιππότες κάστρα στην άμμο κάθε καλοκαίρι στις όμορφες παραλίες της χώρας μας. Και να θυμούνται, ότι όπως γράφει ο Νίκος Καζαντζάκης: «Τα κάστρα,  ασκούν μυστηριώδη γοητεία στην ψυχή του ανθρώπου. Με τους πύργους και τις πολεμίστρες τους, μας θυμίζουν το οχυρό που δεν θα θέλαμε να παραδώσουμε, το τελευταίο καταφύγιο της συνείδησης, της αξιοπρέπειας και της ανδρείας».

 

Τμήμα Αρχαιολογίας και Ιστορικής Έρευνας

Η προϊσταμένη

Ελένη Κασσωτάκη

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s