Επίσκεψη καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών σε βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία

Την Τρίτη, στις 9/9/2014, μετά από πρόσκληση του Τμήματος Αρχαιολογίας και Ιστορικής Έρευνας του Δήμου Αχαρνών, δυο μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών επισκέφτηκαν μνημεία βυζαντινής και μεταβυζαντινής κληρονομιάς του Δήμου Αχαρνών.

Η κυρία Δωρή και ο κύριος Πάλλης, μπροστά από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο.

Η κα Δωρή και ο κος Πάλλης, μπροστά από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο.

Η κα Ελένη Δεληγιάννη- Δωρή, επικ. Καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με πλούσιο συγγραφικό και ανασκαφικό έργο και ο κος Γεώργιος Πάλλης, λέκτωρ Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Αρχαιολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με σημαντικές δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, συναντήθηκαν με τους αρχαιολόγους του Τμήματος Αρχαιολογίας και Ιστορικής Έρευνας του Δήμου Αχαρνών, Κασσωτάκη Ελένη-προϊσταμένη- και Αβραμίδη Βασίλειο, στο χώρο του Τμήματος, στην οδό Φιλαδελφείας 217. Ακολούθησαν η  ξενάγηση στο Μυκηναϊκό Θολωτό Τάφο και οι επισκέψεις σε τρεις σημαντικές βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες: Στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο στην οδό Λιοσίων, στους Αγίους Θεοδώρους στην οδό Χειλίου και στον παρεκκλήσι της μητροπολιτικής εκκλησίας του Αγίου Βλασίου, τον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο.

Η κα Δωρή και ο κος Πάλλης περιηγήθηκαν στα μνημεία δείχνοντας  έντονο ενδιαφέρον για την ιστορία, την αρχιτεκτονική και τις τοιχογραφίες τους. Πραγματοποίησαν εύστοχες παρατηρήσεις και έδωσαν πολύτιμες συμβουλές, που θα βοηθήσουν πολύ στην εκπόνηση του εκπαιδευτικού προγράμματος με θέμα τις βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες του Δήμου Αχαρνών, που θα πραγματοποιήσει το Τμήμα Αρχαιολογίας και Ιστορικής Έρευνας, υπό την εποπτεία της 1ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Αναγκαία για την υλοποίηση του προγράμματος είναι η έγκριση και η έμπρακτη στήριξη από την Ιερά Μητρόπολη Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως, όπως αυτή έχει εκφραστεί στους αρχαιολόγους του Τμήματος μέσω του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη κ. Αθηναγόρα.

Οι καθηγητές, με τους αρχαιολόγους του τμήματος.

Οι καθηγητές, με τους αρχαιολόγους του Τμήματος.

Στο τέλος της επίσκεψής τους, οι καθηγητές ευχαρίστησαν τους αρχαιολόγους του Τμήματος του Δήμου, για την φιλοξενία, αλλά και για τα αξιόλογα  μνημεία που τους παρουσίασαν. Ενθάρρυναν τους υπαλλήλους να συνεχίσουν το σημαντικό έργο που πραγματοποιείται και έθεσαν εαυτούς στη διάθεση του Τμήματος για οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί ώστε να πραγματοποιηθούν οι στόχοι του Τμήματος, ανοίγοντας έτσι έναν σημαντικό δίαυλο επικοινωνίας και συνεργασίας ανάμεσα στο Δήμο και την Πανεπιστημιακή Κοινότητα.

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s