Παίζοντας στα αρχαία χρόνια

Με αφορμή τα αντικείμενα της Αρχαιολογικής συλλογής που διακοσμούνται από παραστάσεις με παιδιά που παίζουν με ζώα, σκηνές καθημερινότητας, αντικείμενα της παιδικής ταφής καθώς και τις αρχαίες φιλολογικές μαρτυρίες πραγματοποιήθηκε σήμερα 5 Μαρτίου στην Αρχαιολογική Συλλογή από το Τμήμα Αρχαιολογίας και Ιστορικής Έρευνας της Διεύθυνσης Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Αχαρνών το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Παίζοντας στα αρχαία χρόνια». Κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να κατεβάσετε σε αρχείο pdf το εκπαιδευτικό κείμενο του προγράμματος: ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΗ ΔΙΑΧΡΟΝΙΑ 2015 . Το κείμενο έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, σύμφωνα με το υπ΄ αριθμ.: Φ14/398/34670/Δ1, 3-3-2015  έγγραφό του. Στόχος του προγράμματος να μάθουν οι μαθητές την προέλευση των παιχνιδιών, τα αρχαία τους ονόματα αλλά κυρίως να παίξουν με κέφι και με φαντασία παιχνίδια περασμένα αλλά όχι και τόσο ξεχασμένα.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν είκοσι παιδιά της Β Δημοτικού του Ιδιωτικού Σχολείου «Λακωνική Σχολή» συνοδευόμενα από τη δασκάλα τους και μια συνοδό.

Ξεκινάμε το ταξίδι στο παρελθόν.

Ξεκινάμε το ταξίδι στο παρελθόν.

Οι μαθητές με βιωματικό τρόπο υποδύθηκαν κατοίκους και παιδιά των αρχαίων Αχαρνών όπως τους γονείς Γλαύκο και Δωροθέα, την τροφό Σαμία, την Καλλιστώ, την Ελπινίκη, τον Οινόφιλο, τον Καλλίμαχο, τον Κηφισόδοτο, την Τιμαρέτη κ.ά., περπάτησαν στους χωμάτινους δρόμους, πέταξαν με τα φτερά της φαντασίας τους στο ευλογημένο βουνό της Πάρνηθας, επισκέφτηκαν τους ναούς της Αθηνάς, του Άρη, του Ηρακλή και του Διονύσου, παρακολούθησαν την ζωή ενός κοριτσιού της Γλαυκοθέας και ενός αγοριού του Κλεόβουλου (αληθινά αδέρφια από τις Αχαρνές του 4ου αιώνα), από τη γέννησή τους έως την ενηλικίωσή τους με έμφαση στα παιχνίδια που έπαιζαν και που διατηρούνται έως σήμερα, ατομικά με αθύρματα και ομαδικά.

Γνωριμία με τα παιχνίδια της Αρχαιότητας.

Γνωριμία με τα παιχνίδια της Αρχαιότητας.

Γνωριμία με παιχνίδια της Αρχαιότητας.

Γνωριμία με τα παιχνίδια της Αρχαιότητας.

Οι μαθητές έπαιξαν παιχνίδια όπως η χαλκή μύια (τυφλόμυγα) και αναπαράστησαν το έθιμο του Χελιδονίσματος που αναβιώνει και στις μέρες μας σε περιοχές της χώρας μας. Μια γιορτή που σηματοδοτούσε το τέλος του χειμώνα και τον ερχομό της άνοιξης με την έλευση των χελιδονιών. Τα παιδιά κρατώντας  όπως και στην αρχαιότητα ομοιώματα χελιδονιών σε ξύλα στολισμένα με κισσό και κουδούνια καλωσόρισαν στην Αρχαιολογική Συλλογή με τραγούδια και χορό την άνοιξη στις Αχαρνές του 2014.

Χαλκή μύια(τυφλόμυγα).

Χαλκή μύια (τυφλόμυγα).

Χελιδονίσματα.

Χελιδονίσματα.

Στο τέλος του προγράμματος δόθηκε στα παιδιά σαν δώρο ένας φάκελος κλεισμένος με βουλοκέρι που περιείχε ένα σταυρόλεξο με αρχαία παιχνίδια  καθώς και μια χειροτεχνία ζωγραφικής αρχαίας πλαγγόνας.

Η ανάθεση ρόλων σε όλο τα δυναμικό της τάξης εξασφάλισε την ενεργή συμμετοχή των παιδιών όπου έπαιξαν με πιστά αντίγραφα πήλινων παιχνιδιών όπως κωδωνόσχημες κούκλες, νευρόσπαστα, σβούρες, αλογάκια, ύιγκες κ.ά. Με την πρόκληση της αυτενέργειας, τη βιωματική προσέγγιση, τη χρήση του θεατρικού παιχνιδιού, το παραμύθι και τη σωματική έκφραση το πρόγραμμα του Δήμου μετέβαλε την επίσκεψη στο χώρο σε ευχάριστη εμπειρία.

Κάνοντας κλικ στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση: 

  1. http://www.youtube.com/watch?v=SHt3urU9II4, 
  2. http://www.youtube.com/watch?v=XoYof6vkhW4, 
  3. http://www.youtube.com/watch?v=oxyUf8mccjw
  4. http://www.youtube.com/watch?v=hVDWlYKS-LQ

Κάνοντας κλικ εδώ, μπορείτε να κατεβάσετε την αίτηση συμμετοχής για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Τμήματος.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s