Μύθοι και λατρεία στις Αχαρνές

Μύθοι και λατρεία στις Αχαρνές- Η αρπαγή της Περσεφόνης.

      Σήμερα, στις 19/2/2014 ημέρα Τετάρτη και ώρα 10:00, στην Αρχαιολογική Συλλογή Αχαρνών, το τμήμα Αρχαιολογίας και Ιστορικής Έρευνας της Διεύθυνσης Παιδείας Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Αχαρνών στα πλαίσια της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς και της τοπικής ιστορίας των Αχαρνών παρουσίασε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Μύθοι και λατρεία στις Αχαρνές».

Η Περσεφόνη με τις νύμφες

Η Περσεφόνη με τις νύμφες.

      Το πρόγραμμα παρακολούθησαν 38 μαθητές της  Γ΄ τάξης του 8ου και 15ου δημοτικού σχολείου Ζωγράφου. Βασιζόμενοι στα αντικείμενα της Συλλογής, τις επιγραφικές και φιλολογικές μαρτυρίες  και τα αρχαιολογικά ευρήματα που μαρτυρούν λατρεία, καθώς και συμπληρωματικό εποπτικό υλικό οι μαθητές διδάχτηκαν για τους θεούς που λατρεύονταν στις Αχαρνές όπως την Αθηνά ως Αρεία, Ιππία και Υγεία, τον Διόνυσο ως Μελπόμενο και Κισσό, τον Άρη, τον Απόλλωνα ως Αγυιέα και Αλεξίκακο, τον Όμβριο Δία κ.ά.

Ομοιώματα των 12 Θεών του Ολύμπου.

Ομοιώματα των 12 Θεών του Ολύμπου.

Περσεφόνη

Περσεφόνη.

'Ηρθε η 'Ανοιξη

‘Ηρθε η ‘Ανοιξη.

      Με αφορμή τη λατρεία του Ηρακλή στις Αχαρνές και τη μύηση του ήρωα στα Ελευσίνια μυστήρια ακολούθησε το βιωματικό θεατρικό δρώμενο με τίτλο: «Η αρπαγή της Περσεφόνης». Στη θεατρική αυτή μουσική αναπαράσταση πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραμάτισαν τα ίδια τα παιδιά, που μεταμφιεσμένα αναπαράστησαν την αρπαγή και τις συνέπειές της στη φύση, καθοδηγούμενα από την κούκλα-γιαγιά αφηγήτρια. Πηγή έμπνευσης του θεατρικού ο γνωστός αρχαιοελληνικός μύθος της αρπαγής της Κόρης από τον Πλούτωνα. Το κείμενο που ακούστηκε  στηρίχτηκε στην προεπαναστατική νεοελληνική ποίηση, τα δημοτικά τραγούδια, το Κρητικό θέατρο του Κορνάρου και του Χορτάτση, το θανατικό της Ρόδου, την ποίηση του Σολωμού, του Παλαμά, του Μαβίλη. Χωρίς διδακτισμό μέσα από το μελωδικό άκουσμα των στίχων σε ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο οι συντελεστές του προγράμματος ευελπιστούν οι μαθητές να αγαπήσουν τη νεοελληνική ποίηση  που έχει την καταγωγή της στην αρχαιοελληνική και να αναλογιστούν την ερμηνεία του μύθου επίκαιρου όσο ποτέ με την οικολογική καταστροφή της γης.

     Κάνοντας κλικ στο παρακάτω σύνδεσμο βίντεο1, μπορείτε να παρακολουθήσετε τμήμα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

 

Κάνοντας κλικ εδώ, μπορείτε να κατεβάσετε την αίτηση συμμετοχής για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Τμήματος.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s