Γιώργης Βαρλάμος

Έκθεση Γιώργη Βαρλάμου

Στα πλαίσια της ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου του Τύμβου του Σοφοκλή πραγματοποιήθηκε η έκθεση «ο Σοφοκλής του Βαρλάμου» με θέμα την εικονογράφηση των τραγωδιών του Σοφοκλή, όπως εκδόθηκε στο Παρίσι το 1973 από τον οίκο Union Latine d’ Editions. Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008 και η έκθεση διήρκεσε έως και τις 10 Δεκεμβρίου 2008.  Τα έργα στεγάσθηκαν στην αίθουσα εκθέσεων στο Δημαρχιακό Μέγαρο με την επιμέλεια του Αρχαιολογικού Τμήματος, της Κοινωφελούς Επιχείρησης και  το αφιέρωμα είχε εκπαιδευτικό χαρακτήρα καθώς πραγματοποιήθηκαν οργανωμένες επισκέψεις από τα σχολεία του Δήμου μας

Η έκθεση οργανώθηκε σε καθαρά εκπαιδευτική βάση από την οποία προέκυψε και το σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Βλέπω το έργο του Σοφοκλή με τα μάτια του ζωγράφου και χαράκτη Γιώργη Βαρλάμου». Μέσα στους στόχους της έκθεσης και του εκπαιδευτικού προγράμματος ήταν η γνωριμία με τη ζωή και το έργο του καλλιτέχνη στην Ελλάδα και στο Παρίσι.

Εγκαίνια Έκθεσης. 19/11/2008.

Η έκθεση περιελάμβανε τα αντίγραφα από τις 48 ακουαρέλες που φιλοτέχνησε ο μεγάλος ζωγράφος και χαράκτης Γιώργης Βαρλάμος για την πολυτελή τρίτομη έκδοση των τραγωδιών του Σοφοκλή (Παρίσι, 1973) με τίτλο «Union Latine d’editions (Παρίσι, 1973).

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθυνόταν κυρίως στις τάξεις που ασχολούνται με τα μαθήματα των εικαστικών, Ιστορίας της Τέχνης και της Θεατρολογίας. Με αφορμή τα έργα της σύνθεσης γινόταν:

  • Αναφορά στο βίο και στα έργα του μεγάλου τραγικού της αρχαιότητας Σοφοκλή και στην ιστορική σύνδεση του με τον αρχαιολογικό χώρο (Τύμβο) στην περιοχή της Βαρυμπόμπης.

  • Προβολή ντοκιμαντέρ που παραχώρησε η εκπαιδευτική τηλεόραση με θέμα την τραγωδία «Αντιγόνη» με ειδικό σχολιαστή τον Κ. Γεωργουσόπουλο.

  • Προβολή ντοκιμαντέρ όπου ο ζωγράφος Γιώργης Βαρλάμος εκθέτει τους λόγους δημιουργίας των έργων του για την τρίτομη έκδοση των τραγωδιών του Σοφοκλή. Τόσο το ντοκιμαντέρ όσο και τα έργα της έκθεσης του θα αποτελέσουν το έναυσμα για τον σχολιασμό των γενικών χαρακτηριστικών του ρεύματος τέχνης στο οποίο ανήκει.

Λίγα λόγια για τον σπουδαίο χαράκτη και ζωγράφο Γιώργη Βαρλάμο.

Μεγάλος νεοέλληνας ζωγράφος και χαράκτης. Γεννήθηκε στην Πάρο το 1922. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών ΑΣΚΤ με δασκάλους τον Αργυρό και Παρθένη και χαρακτική με δάσκαλο τον Γιάννη Κεφαλληνό. Έχοντας αφομοιώσει τα διδάγματά του έδωσε το μέτρο της ατομικότητάς του στην χαρακτική.  Στη δεκαετία του 1950 συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι, με δασκάλους τους: Cami, Cotte, Prost, όπου εκτός από την Beaux-Arts ειδικεύτηκε στη Τέχνη του Βιβλίου στο “College Technique Estiene” και στη χάραξη γραμματοσήμων.

Είναι εξίσου γνωστός ως ζωγράφος και ως χαράκτης. Βαθύς γνώστης των μυστικών της κλασικής χαρακτικής, είναι ίσως όμως ο μόνος, εκτός από το Γαλάνη, που καλλιέργησε όλα τα είδη της χαλκογραφία, ξυλογραφία, λιθογραφία, πραγματοποιώντας  ένα εντυπωσιακό σε όγκο και νοηματική ολοκλήρωση έργο. Σαν ζωγράφος διακρίθηκε για τις τολμηρές χρωματικές του συνθέσεις σε Λάδια, Ακρυλικά και Ακουαρέλες, ιδιαίτερα στην απόδοση της Ελληνικής χλωρίδας με τέτοιο τρόπο ώστε τα Αγριολούλουδα του Βαρλάμου να θεωρούνται μοναδικά και αξεπέραστα, ενώ στη Χαρακτική η πρωτοποριακή μα και ταυτόχρονα τέλεια απόδοση της φύσης τον κατατάσσει στην κορυφή των χαρακτών. Έχοντας μελετήσει βαθιά και επίμονα τους τρόπους πιστής απόδοσης των πιο ετερόκλητων υλικών (σάρκα, ύφασμα, φυτά) με τα πιο διαφορετικά μέσα (λάδια, ακουαρέλες, χαρακτική) καταλήγει, μέσα από μια αφαιρετική διαδικασία, σε μια ζωγραφική που αποδίδει τη βαθύτερη ουσία της φύσης χωρίς εμφανείς λεπτομέρειες και σε μια χαρακτική, όπου τα λαμπρά χρώματα είναι παρόντα με τη χρήση μόνο του μαύρου.

Ο Γιώργης Βαρλάμος έχει φιλοτεχνήσει αναρίθμητα ζωγραφικά και χαρακτικά έργα, έχει επιμεληθεί καλλιτεχνικά ή έχει εικονογραφήσει με χαρακτικά ή σχέδια, πάνω από 2000 βιβλία, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της τέχνης του βιβλίου στη χώρα μας. Επίσης έχει φιλοτεχνήσει δεκάδες αφίσες κοινωνικού περιεχομένου. Συμμετείχε με τον Κεφαλληνό στη σχεδίαση και χάραξη των “Δέκα Λευκών Ληκύθων” του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που εκδόθηκαν το 1956 και  εικονογράφησε 48 ακουαρέλες για την  πολυτελή τρίτομη έκδοση των τραγωδιών του Σοφοκλή (Παρίσι, 1973). Διακρίθηκε στο “Διεθνή Διαγωνισμό της Λειψίας” για την επιμέλεια Βιβλίου με ποίηση του Nerunda, έλαβε μέρος στις πανελλήνιες εκθέσεις του 1948 και του 1957 και βραβεύτηκε σε διεθνείς εκθέσεις (Μόσχα, Βελιγράδι, Λειψία, Παρίσι, Λουγκάνο κ.ά.) ενώ για το σύνολο του έργου του τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών (1995).

Στα έργα του συγκέρασε την αδρότητα της ματιάς του με την λυρική του φύση, τη βαθιά του αγάπη για τον άνθρωπο και το σώμα του με την πνευματική έλλαμψη των ιδεών, για να τα σφραγίσει όλα με την ιερή λατρεία της ομορφιάς του κόσμου που ως πιστός της θιασώτης  υπηρετεί.Έλαβε μέρος στις πανελλήνιες εκθέσεις του 1948 και του 1957.Έργα του βρίσκονται σε όλα τα μουσεία του κόσμου, ακόμη και στην πινακοθήκη της Βοστώνης.

 Παρακάτω παρατίθεται φωτογραφικό υλικό από την έκθεση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου.

Βλεπω το εργο του Σοφοκλη με τα ματια του ζωγραφου και χαρακ

Ηλέκτρα.

Ο Κρέοντας θρηνεί κρατώντας στα χέρια του το πτώμα του γιου του

Ο Κρέοντας θρηνεί κρατώντας στα χέρια του το πτώμα του γιου του.

Αντιγόνη.

Μπορείτε να κατεβάσετε το σχετικό βιβλίο που συνόδευε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο εκδόθηκε το 2008 από την ΚΕΔΑ, πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο, «Σοφοκλής του Βαρλάμου«.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s