Ξεναιτέτος

«Ο καλικάντζαρος Ξεναιτέτος υιός Μανδρακούκου το γένος Κωλοβελόνη αναζητεί το γενεαλογικό του δέντρο στην Αρχαιολογική Συλλογή Αχαρνών»

Στα πλαίσια εξωστρέφειας και κοινωνικής προσφοράς στη δύσκολη οικονομική περίοδο που βιώνει η ελληνική οικογένεια με δυσάρεστες επιπτώσεις στη ψυχολογία των παιδιών το Τμήμα Αρχαιολογίας και Ιστορικής Έρευνας των Αχαρνών ως κέντρο γνώσης και πληροφόρησης της πολιτισμικής κληρονομιάς, καλείται να διαδραματίσει κατά τη περίοδο των Χριστουγέννων και ρόλο ψυχαγωγίας με ποικίλες δράσεις. Οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στους χώρους πολιτισμικής αναφοράς των Αχαρνών απευθύνονται στους μαθητές των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Αχαρνών.

Αρχαιολογική Συλλογή, 18/12/13

Αρχαιολογική Συλλογή, 18/12/13.

Στόχος μέσα από αυτές τις δράσεις να προσφέρει λίγο χαμόγελο στα παιδιά, αποτελώντας παράλληλα εστίες δημιουργικής γνώσης, πληροφόρησης, πολιτισμού και κοινωνικοποίησης.

Στα πλαίσια των χριστουγεννιάτικων αυτών εκδηλώσεων το Τμήμα Αρχαιολογίας και Ιστορικής έρευνας της Δ/νσης μας σε συνεργασία με μουσικούς του Ωδείου Αχαρνών και εθελοντών πραγματοποίησε στην Αρχαιολογική Συλλογή  απέναντι από το Δημαρχείο στις 11 και 18 Δεκεμβρίου ημέρα Τετάρτη και στις 17 Δεκεμβρίου ημέρα Τρίτη στο Πνευματικό Κέντρο των Θρακομακεδόνων και ώρα 11:00 π.μ. δραματοποιημένη αφήγηση παραμυθιού της αρχαιολόγου Ελένης Κασσωτάκη συνοδεία ζωντανής μουσικής (λύρα, λαούτο, κανονάκι, τουμπερλέκι).

Αρχαιολογική Συλλογή, 18/12/13.

Τίτλος του παραμυθιού: «Ο καλικάντζαρος Ξεναιτέτος υιός Μανδρακούκου το γένος Κωλοβελόνη αναζητεί το γενεαλογικό του δέντρο στην Αρχαιολογική Συλλογή Αχαρνών». Αφορμή οι λαϊκές παραδόσεις για τους  καλικάντζαρους, τα ήθη και τα έθιμα του Δωδεκαημέρου και τα αντικείμενα της Συλλογής.

ΥΠΟΘΕΣΗ : Ο ήρωας της ιστορίας  Ξενεταίτος είναι ένα καλοκάγαθο καλικαντζαράκι που παρουσιάζει προβλήματα συμπεριφοράς. Αντίθετα από τα άλλα μέλη της κοινότητας στην οποία ανήκει δεν του αρέσει να πειράζει τους ανθρώπους και λατρεύει τα κάλαντα και τα παιδιά. Πληγωμένος, από τη στάση του πατέρα του αλλά και στεναχωρημένος για την διαφορετικότητά του που τον περιθωριοποιεί, με προτροπή της γιαγιάς του, αναζητεί απαντήσεις της ύπαρξής του στο γενεαλογικό του δέντρο. Οδηγός του, στο μακρύ μαγικό ταξίδι στους μύθους και τις παραδόσεις κατά τη διάρκεια του Δωδεκαημέρου, το γράμμα του παππού και τα ελληνικά κάλαντα. Συνοδοιπόρος του ένα μικρό συννεφάκι, ο Νεφένιος. 

Το όνομά του ήρωα αλληγορικό και δισήμαντο προέρχεται από το Ξένος και παραπέμπει στον Ξένιο Δία προστάτη των ξένων και της φιλοξενίας και από το αρχαίο ρήμα αιτέω–ω που σημαίνει ζητώ.

Τι άραγε ζητά ο περίεργος αυτός Καλικάντζαρος; Θα μπορέσει τελικά να βρει απαντήσεις στα αγωνιώδη ερωτήματά του;

Τα παιδιά μαζί με τη γιαγιά- κούκλα, Κυρά – Καλή γίνονται οι ίδιοι βοηθοί του μικρού τρυφερού καλικάντζαρου που ψάχνει απεγνωσμένα να βρει τις ρίζες του.

 

            Οι μαθητές μέσα από τη μέθοδο της δραματοποιημένης αφήγησης παρακολουθούν το μαγικό ταξίδι του μικρού καλικάντζαρου στην ελληνική επικράτεια που αναζητά την καταγωγή του τις μέρες του Δωδεκαήμερου, γνώση αλλά και αγάπη. Τα παιδιά μαζί με τη γιαγιά- κούκλα, την  Κυρά – Καλή γίνονται οι ίδιοι βοηθοί του μικρού τρυφερού καλικάντζαρου που ψάχνει απεγνωσμένα να βρει τις ρίζες του. Οδηγός τους τα ελληνικά κάλαντα που τόσο αγαπά αυτός ο τόσο αλλιώτικος καλικάντζαρος.

Κάνοντας κλικ στους παρακάτω συνδέσμους, μπορείτε να δείτε βίντεο από την εκδήλωση.

https://www.youtube.com/watch?v=JzsffxSucAM

https://www.youtube.com/watch?v=NiF8EzQ0zNc

https://www.youtube.com/watch?v=ot5C3fkBEdo

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s