Αρχική Σελίδα

Τμήμα Αρχαιολογίας και Iστορικής Έρευνας.

 • Ποιοί είμαστε.

Ο Δήμος Αχαρνών μέσω του Τμήματος Αρχαιολογίας και Ιστορικής Έρευνας της Διεύθυνσης Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νέας Γενιάς, όπως ορίζεται στον ΝΕΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΧΑΡΝΩΝ και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία δραστηριοποιείται στην ανάδειξη, προβολή και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς των Αχαρνών από τους αρχαίους έως τους νεώτερους χρόνους.

Η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς ξεκίνησε το 2000 στην Δημοτική Επιχείρηση (ΔΕΑΔΑ) μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ξεναγήσεων στον επιβλητικό μυκηναϊκό θολωτό τάφο. Το πρόγραμμα άρχισε τη δράση του σε μια δύσκολη περίοδο για τις Αχαρνές, αμέσως μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1999. Πρόθεσή μας ήταν να περάσουμε ένα αισιόδοξο μήνυμα στους νέους μας, ώστε να αντιστέκονται στις κακές συντυχίες του βίου τους με αισιοδοξία και δημιουργικό πνεύμα.

Η αναγνώριση του επιστημονικά οργανωμένου εκπαιδευτικού προγράμματος για τον θολωτό τάφο των Αχαρνών «Το Τραγούδι της Λύρας» από το ΥΠΠΟ και το ΥΠΕΠΘ ως το πιο επιτυχημένο πρόγραμμα σε διάρκεια και αποτελεσματικότητα που πραγματοποιείται από Δήμο της Χώρας, η επέκταση των δράσεων μας σε άλλα μνημεία με την επιστημονική εποπτεία και έγκριση της Β΄ ΕΠΚΑ καθώς και η συμπαράσταση από τα σχολεία με την αθρόα προσέλευσή τους, τον τοπικό και αθηναϊκό τύπο οδήγησε  στη δημιουργία αυτόνομου τμήματος με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΑΔΑ με αριθμ. 10331/1-6-2005.

Πεποίθηση του Τμήματος από την αρχή της δημιουργίας του το 2005 στην τότε Επιχείρηση του Δήμου (ΔΕΑΔΑ) είναι ότι η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των Αχαρνών μπορεί να έχει καθοριστικό ρόλο στο πολιτιστικό γίγνεσθαι των Αχαρνών, μιας περιοχής ταυτισμένης με φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας όπως τα ναρκωτικά και η εγκληματικότητα. Μιας αρνητικής εικόνας που ενισχύεται από τον ρατσισμό προς την περιοχή, καθώς αυτή έχει δεχτεί στους κόλπους της τσιγγάνους, παλιννοστούντες και οικονομικούς μετανάστες από τα Βαλκάνια και την Ασία.

Μέσα υλοποίησης όλα αυτά τα χρόνια παρά τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες είναι η εξωστρέφεια μέσω της μουσειακής εκπαίδευσης, αφιερώματα λόγου και τέχνης, διαλέξεις, εκθέσεις, θεατρικά δρώμενα, συναυλίες κ.ά. Αποδέκτες μας το ευρύ κοινό, μαθητές δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων όλων των βαθμίδων, διαπολιτισμικών σχολείων, σχολείων δεύτερης ευκαιρίας, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, ΑΜΕΑ, ειδικές ομάδες κοινού, ΚΑΠΗ, επιστήμονες κ.α. Το Τμήμα πραγματοποιεί συνολικά πέντε εκπαιδευτικά προγράμματα :

Χώρος αναγνωστήριου.

Χώρος Αναγνωστηρίου.

Χώρος Βιβλιοθήκης.

Παιδική Βιβλιοθήκη.

Παιδική Βιβλιοθήκη.

1) «Το Τραγούδι της Λύρας» για την ανάδειξη του θολωτού τάφου.

2) «Το παιχνίδι στην αρχαιότητα» με αφορμή τα εκθέματα στην Αρχαιολογική Συλλογή Αχαρνών.

Μουσειοβαλίτσα με παιχνίδια από την αρχαιότητα.

Μουσειοβαλίτσα με παιχνίδια από την αρχαιότητα.

3)«Μύθοι και Λατρεία στις Αχαρνές –Η αρπαγή της Περσεφόνης» στην Αρχαιολογική Συλλογή με βάση τις επιγραφικές μαρτυρίες, τις φιλολογικές πηγές και τα ανασκαφικά ευρήματα οι μαθητές μαθαίνουν για τους θεούς που λάτρευαν οι Αχαρνείς καθώς και για τις θρησκευτικές τους γιορτές.

4) Ο Μαγικός Κόσμος του θεάτρου Σκιών – ο Καραγκιόζης

Θέατρο σκιών του τμήματος.

Θέατρο σκιών του τμήματος.

Θέατρο σκιών του τμήματος.

Θέατρο σκιών του τμήματος.

 

5) Η Ιστορία της Γραφής και των Βιβλιοθηκών (με ιδιαίτερη αναφορά στις επιγραφές από τις Αχαρνές).

Ενώ ετοιμάζεται ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με το ΕΠΙΣΚΗΝΙΟ για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου και του Τύμβου του Σοφοκλη στην Βαρυμπόμπη.

Εργαλείο σε όλα τα προγράμματα αποτελεί το εκπαιδευτικό υλικό που παρέχεται δωρεάν (εκδόσεις του Δήμου μας) καθώς και τα 11.000 βιβλία που διαθέτει η βιβλιοθήκη του Τμήματος που έχει δημοτικό χαρακτήρα και είναι ανοικτή στο κοινό.

Η απήχηση του έργου μας όχι μόνο στην εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και στο ευρύτερο κοινό γεννά την ανάγκη για συνεχή ποιοτική αναβάθμιση και εμπλουτισμό του, αναβάθμιση στην οποία αναμφίβολα συμβάλλουν τα σύγχρονα μέσα της τεχνολογίας.

Χώρος θεατρικών δρώμενων.

Χώρος θεατρικών δρώμενων.

Κουκλοθέατρο.

Κουκλοθέατρο.

Χώρος παρουσιάσεων.

Χώρος παρουσιάσεων.

 

 

Για το Τμήμα Αρχαιολογίας και Ιστορικής Έρευνας η προστασία και η αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από τον κόσμο του διαδικτύου αποτελεί νέο πεδίο δράσης καθώς αγκαλιάζει το σύνολο της τοπικής κοινωνίας ιδιαίτερα τους νέους και μπορεί να μετατραπεί σε δίαυλο πολιτισμικής επικοινωνίας.

Προθήκες με αντίγραφα αρχαιοτήτων και παιδικές δημιουργίες.

Προθήκες με αντίγραφα αρχαιοτήτων και παιδικές δημιουργίες.

 • Λόγοι δημιουργίας του ιστοχώρου

Ανταποκρινόμενοι στις προκλήσεις της διαδικτυακής ενημέρωσης και των νέων παιδαγωγικών θεωριών, που προωθούν νέα διαδραστικά, ανακαλυπτικά μοντέλα γνώσης και εμπλέκουν ενεργητικά το διαδίκτυο  και στα πλαίσια της διάχυσης της πολιτισμικής πληροφορίας  σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, το Τμήμα μας εργάζεται με όλο το δυναμικό της για τη δημιουργία ιστότοπου. Σε αυτόν θα παρουσιάζεται η ιστορία των Αχαρνών από την αρχαιότητα έως σήμερα, τα σημαντικά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς  όπως ο Μυκηναϊκός Θολωτός Τάφος, ο Τύμβος του Σοφοκλή, το Αρχαίο Θέατρο, η Ρωμαϊκή Αγροικία, το Αδριάνειο Υδραγωγείο, Βυζαντινές και Μεταβυζαντινές εκκλησίες και χώροι πολιτισμικής αναφοράς ως εκθετήρια γνώσης της τοπικής ιστορίας όπως η Αρχαιολογική Συλλογή, η Πινακοθήκη κ.ά. σε σχέση με το ανθρωπογενές και το φυσικό τους περιβάλλον με επαρκείς επιστημονικές πληροφορίες χωρίς ακαδημαϊκή γραφή προς όφελος του μεγάλου κοινού.

Η ιστοσελίδα  με την επικοινωνιακή του λειτουργία καλείται να παίξει και το ρόλο της διαφήμισης για το Δήμο μας, έναν δήμο με σπουδαία ιστορία δυστυχώς άγνωστη στο ευρύ κοινό. Στον ιστότοπο θα μπορεί κανείς να πλοηγηθεί στις δράσεις του Τμήματος από το 2000 έως σήμερα, να ενημερωθεί για την εκδοτική δραστηριότητα μας και το εκπαιδευτικό μας υλικό. Επιπλέον θα παραπέμπει σε όλα τα χρήσιμα sites που αφορούν την  πολιτιστική κληρονομιά των Αχαρνών.

H δημιουργία του ιστότοπου ευελπιστούμε ότι  :

 • Θα κάνει πιο εύκολη την πρόσβαση των πολιτών στην πολιτισμική πληροφορία και τα πολιτιστικά αγαθά του τόπου μας

 • Θα στηρίξει δημιουργικές εκπαιδευτικές δράσεις και ερευνητικές εργασίες με θέμα τις Αχαρνές

 • Θα συντελέσει στη δημιουργία ενός σημαντικού ανθρώπινου δυναμικού, το οποίο θα ενεργεί προς την κατεύθυνση της κατανόησης και μελέτης της πολιτιστικής κληρονομιάς των Αχαρνών

 • Θα δραστηριοποιήσει τα μέλη της τοπικής κοινωνίας σε έναν διάλογο για την πρόσληψη και ερμηνεία της πολιτιστικής κληρονομιάς

 • Θα τονώσει το ενδιαφέρον των κατοίκων για το πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής

 • Θα βοηθήσει στην κατανόηση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς των Αχαρνών

 • Θα συμβάλλει στην ενδυνάμωση της τοπικής κοινωνικής ταυτότητας και του αισθήματος του «ανήκειν» των πολιτών

 • Θα ενισχύσει την επικοινωνία και τη δημιουργία δικτύων συνεργασίας με άλλους συναφείς πολιτιστικούς φορείς

 •  Θα βοηθήσει στην αναζήτηση κοινών πολιτισμικών αναφορών με τις ποικίλες εθνικές και κοινωνικές ομάδες της τοπικής κοινωνίας

 • Θα συμβάλλει στην δημιουργία ενός καλύτερου δίαυλου επικοινωνίας με τους ήδη αδελφοποιημένους δήμους, όπως και στη μελλοντική αδελφοποίηση με άλλους δήμους του εσωτερικού και εξωτερικού.

 • Θα συντελέσει στην αστική αναγέννηση των Αχαρνών.

Οι αρχαιολογικοί χώροι, η Αρχαιολογική Συλλογή, το Λαογραφικό Μουσείο, οι Βυζαντινές και Μεταβυζαντινές  εκκλησίες, η Δημοτική Πινακοθήκη  κ.ά λειτουργούν ως σημεία αναφοράς για την πολιτιστική ζωή της περιοχής, ανατροφοδοτώντας  την τοπική κοινωνία με ζωτικά στοιχεία της παραδοσιακής τους ταυτότητας. Τα απτά στοιχεία της διαρκούς ανθρώπινης παρουσίας στο χώρο, εκτός από την αισθητική απόλαυση και την ιστορική τους αξία, προσφέρουν αίσθημα συνέχειας και διάρκειας, στοιχεία απαραίτητα σε μια περιοχή όπως οι Αχαρνές που αλλάζει ταχύτατα.

Η κεντρική διοίκηση, η τοπική αυτοδιοίκηση, οι πολιτιστικά ενεργοί και ενδιαφερόμενοι πολίτες είναι οι τρεις θεμελιώδεις συντελεστές  για τη διατήρηση της πολιτιστικής φυσιογνωμίας της πόλης.  Μέσω της πολιτιστικής τους πολιτικής οφείλουν να αξιοποιήσουν την πολιτιστική κληρονομιά ως παράγοντα κοινωνικής συνοχής έτσι ώστε οι νέες γενιές να δημιουργήσουν μια κοινωνία πολιτισμικά πλούσια, πιο αλληλέγγυα και πιο συμμετοχική.

Τα μνημεία των Αχαρνών αποτελούν σημεία αναφοράς στα οποία μπορούν οι πολίτες αυτόχθονες, μέτοικοι και μετανάστες να σταθούν και να επαναπροσδιορίσουν την εικόνα της πόλης τους, με πρωταρχικό μέλημα την καλλιέργεια της πολιτιστικής τους συνείδησης, την αγάπη τους για τον τόπο καταγωγής ή την κατοικία τους και την ενεργητική τους συμμετοχή για τη διαμόρφωση ενός πολιτισμού που τους αξίζει.

Η γνώση της τοπικής ιστορίας ως προϊόν προστιθέμενης αξίας μπορεί να οδηγήσει στη διαπίστωση των σύγχρονων προβλημάτων της περιοχής στη συνειδητοποίηση της ατομικής και συλλογικής ευθύνης για το παρόν και το μέλλον του τόπου αλλά και  να αξιοποιηθεί προς όφελος της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

2 σκέψεις σχετικά με το “Αρχική Σελίδα

 1. Παράθεμα: Αρχαίες Αχαρνές – από το Τμήμα Αρχαιολογίας και Ιστορικής Έρευνας του Δήμου | Επιτομή Ειδήσεων

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s